Yaşlılıkta kas kaybı yaşamın doğal bir parçasıdır.30 lu yaşlar sonrasında vücut yavaş yavaş gerilemeye başlamaktadır.Bunu günümüzde engelleyemesekte yavaşlatabiliriz. Yaşlılık safhasında kas kaybını en aza indirmek için 4 etkili yolu sizlerle paylaşacağız.Aşırı kas kayıpları, yaşlılıkta ciddi sorunlara yol açabilir.Bu yüzden yaşlılığınızı en iyi şekilde geçirmek için bu yöntemlere dikkat etmenizi öneriyoruz.
Yaşlılıkta Kas Kaybını Durdurmanın 4 Yolu
1- Protein Alımını Arttırın
Kas gelişimi söz konusu olduğunda protein olmazsa olmazlardandır.Protein alımın kas sentezini ve üretimini tetiklemektedir.Yapılan araştırmalarda yaşlıların günde en az 20-25 gram protein tüketmeleri gerektiği söylenmektedir.Günlük 20 gram altı protein tüketimi kas erimelerine ve azalmalara sebep olmaktadır.Bu yüzden bu önerimizi dikkate almanızı tavsiye ediyoruz.
Peki Hangi Gıdaları Tüketmeliyiz?
Balık ve deniz ürünleri.
Tavuk,sığır,kuzu,keçi etleri.
Süt , yoğurt,peynir,
Yumurta.
Mercimek,fasulye…
Bu gıdaları bolca tüketmenizi öneriyoruz.
2- D Vitamini İle Kaslarınızı Güçlendirin
Vücudunuz sinirsel aktivitelerin olumlu şekilde yapılması, kemik ve kas sağlığını korumak için D vitamini gereklidir.Kas üretiminde D vitamini en gerekli vitaminler arasındadır. Özellikle bu üretimin gerçekleşmesi için başlatıcı bir enzim olarak görev alır. Bu yüzden D vitamini alımını günlük olarak yapmalısınız. Bunun için güneşlenmekle birlikte,D vitamini açısından zengin olan bu gıdaları tüketmenizi de tavsiye ediyoruz.
Balık ve diğer deniz ürünleri
Karaciğer
Yumurta
Süt
3- Ufak Egzersizler Yapın
Sadece gıdalar ve beslenme ile kas kayıplarını yavaşlatmanız mümkün değil.Bu yüzden az da olsa mutlaka egzersiz yapmalısınız.Yaşlılıkta kas kaybını önleyemeseniz de bunu yavaşlatabilirsiniz. Çünkü yapacağınız bu egzersizler kaslarınızın hareketlenmesini sağlayarak kas erimelerini önleyecektir.Bu yüzden evinizde en basit hareketler dahil, en azından günlük 30 dakika mutlaka yürüyüş yapmalısınız.Torununuz veya bir arkadaşınız ile birlikte güzel bir gezintiye çıkabilirsiniz.
Eğer evden çıkmak istemiyorsanız koltukta bile ufak egzersizler yapabilirsiniz.Müzik dinleyerek dans etmeniz bile egzersiz yerine geçecektir.Ek olarak çiçek besleyin,bu çiçeklerin bakımını yapın, topraklarını,yapraklarını temizleyin.. Bunları hepsi birer spor yerine geçecektir.
4- Diğer Hastalıklara Dikkat Edin
Yaşlılıkta var olan hastalıklar yaşlılık sağlığınızı ve kalitenizi etkileyen en önemli etkenlerden biridir.Özellikle şeker hastalığı,obezite,osteoporoz ( Kemik Erimesi) gibi rahatsızlıklar bütün sağlığınızı etkileyecektir. Bu yüzden beslenmenizi ve gençlikten itibaren yaşantınızı bunlara dikkat ederek geçirmenizi tavsiye ediyoruz.